Luolaretki Suomessa

Suomessa on tuhansia luolia ja monissa niistä voi vierailla kuka tahansa. Maamme luolat eivät ole kovin suuria, mutta voivat olla hyvin mielenkiintoisia ja kauniita retkikohteita. Parhammillaan luolaretki on elämys!

Torholan luolan suuaukko Lohjalla. Kuva © Elina

1. Valmistautuminen

Suomessa luolaretkeä varten vain seuraavat asiat ovat välttämättömiä:

 1. Luolan sijainti
 2. Valonlähde
 3. Ryvettymistä sietävät lämpimät vaatteet ja hyvät kengät

Lisäksi voimakkaasti suositeltavia ovat

 1. Kypärä
 2. Polvisuojat

Lähdettäessä maan alle, jonne puhelimet eivät kanna on aina syytä ottaa mukaan kaveri ja/tai jättää jollekulle sana siitä minne ollaan menossa ja milloin aiotaan palata takaisin.

Suomalaiset luolat ovat usein niin pieniä, että niissä ehtii poiketa osana tavallista ulkoilureissua, ja päivänvalon kantamattomiin ei välttämättä pääse lainkaan. Erityisiä taitoja tai varusteita tarvitaan harvoin, joskin pariin luolaan pääseminen vaatii köyttä ja/tai kiipeilytaitoja. Kuntovaatimuksetkin rajoittuvat kykyyn kävellä, kontata ja kiivetä jyrkkiä portaita. Luolaan lähteminen vaatiikin oikeastaan vain vähän viitseliäisyyttä. Suurin kynnys on monesti laskeutua kontilleen, voittaa inhonsa likaantumista, ahtaita paikkoja ja pieniä ötököitä kohtaaan ja ryömiä kiven koloon.

Ensimmäisellä retkellään kannattaa käväistä jossain helpossa ja lähellä olevassa onkalossa. Liian tiukalla aikataululla ei liikkeellä pidä olla, koska luolan suuaukon löytäminen maastosta ei aina ole aivan helppoa.

Nepperin luola Espoossa. Kuva © Jarkko

2. Toiminta luolassa

Luolan sisällä tulee noudattaa seuraavia ehdottomia sääntöjä:

 1. Älä tutki luolaa yksin, vaan aina vähintään kaverin kanssa tai siten että joku tietää missä olet ja milloin sinua odotetaan takaisin. (Oikeasti suurissa luolissa on aina liikuttava vähintään kahden hengen tiimissä ja jätettävä ulkopuolelle reittisuunnitelma sekä arvio paluuajasta.)
 2. Älä roskaa tai muuten saastuta luolaa, vie jätteesi mukanasi ulos. Älä tupakoi, muista kerätä eväspaperisi mukaasi ja käy vessassa kotonasi tai metsässä ennen sisään luolaan menemistä. Mikäli löydät luolasta muiden jättämiä roskia, vie nekin mukanasi pois jos mahdollista.
 3. Älä riko luolan muotoja tai jätä pysyviä jälkiä. Älä piirrä seiniin. Jos pelkäät eksymistä ja sinun on merkittävä reittisi, käytä teippiä merkitsemiseen, ja kerää se jälkeesi poistuessasi.
 4. Älä häiritse luolaelämää. Se on haurasta, harvinaista ja monesti suojeltuakin. Etenkin lepakot ovat suojeltuja eläimiä ja alttiita pienillekin häiriöille erityisesti talvella.
 5. Pukeudu lämpimästi. Kiven sisällä tulee kesälläkin kylmä.
 6. Liiku rauhallisesti. Varo irtokiviä kiivetessäsi tai laskeutuessasi. Jos jostain syystä sinulla ei ole kypärää ole erityisen varovainen ettet kolauta päätäsi.

Ylläolevia sääntöjä noudattamalla selviää hyvin suomalaisissa luolissa. Maailmalta löytyvät suuremmat luolat vaativat enemmän osaamista varustautumisen, toiminnan, eksymisen välttämisen ja sääolojen tarkkailun suhteen. Näistä taidoista ks. Luolaretki ulkomailla.

Nimenomaan rauhallinen liikkuminen on tärkeä taito jota harjoittaa. Liika rehkiminen johtaa hikoiluun ja hikoilu taas loputtuaan helposti palelemiseen. Kiven sisällä ei tavallisesti ole vaarallista – meidänkin lohkareluoliemme kivenjärkäleet ovat yleensä olleet paikallaan jääkaudesta lähtien eivätkä romahda vain koska sinä satut olemaan niiden alla – mutta yksittäisiä irtonaisia kiviä on syytä pitää silmällä. Nämä ovat myös paljon todennäköisemmin jalkojen alla kuin pään päällä.

Jos olet päässyt oikeasti pitkään luolaan ja päivänvalon tavoittamattomiin, kannattaa päivänvalon kadottua pysähtyä, istuutua alas ja sammuttaa kaikki retkikunnan valot. Istumalla minuutin verran pimeydessä silmäsi tottuvat hämärään ja sen jälkeen heikonkin taskulampun valossa näkee huomattavasti paremmin. Suuressa maailmassa tavoitteena on myös kokea hetki täydellistä pimeyttä ja etäisyyttä maanpäällisen maaillman äänistä, mutta Suomessa tämä onnistuu vain harvoissa onkaloissa.

Tallenna