Luolakirjallisuus

Sisällys

Kirjoja suomalaisista luolista
Luola-lehti
Kaunokirjallisuutta Suomesta ja ulkomailta
Oppikirjoja luolailusta ulkomailla
Artikkeleita Suomen luolista
TV-sarjoja ja elokuvia
Suomalaisia luolasukelluskirjoja

Kirjoja suomalaisista luolista

Harri-Pekka Pietikäinen: Luolatarinoita (2022)

Kirjailija meni luolaan luotaamaan niihin liittyvien tarinoiden avulla ihmiselon historiaa ja pohtimaan luonnon ja ihmisen välistä suhdetta. Kerromme kirjasta lisää, kunhan se ilmestyy ja pääsemme sitä lukemaan. Saatavilla: https://www.suomalainen.com/products/luolatarinoita

Kesäläinen, Tuomo: Luolaseikkailu (2020)

Ulkoilijan retkeä piristämään ja lapsiperheen seikkailuretken oppaaksi

Luolaseikkailu on suomalaisia luolia esittelevä retkiopas. Kohteet on valittu siten, että niihin on helppo ja mukava mennä. Niinpä tämä kirja soveltuukin ulkoilijan retkeä piristämään ja lapsiperheen seikkailuretken oppaaksi. Isossa osassa kirjan paikoista onkin käyty 9-vuotiaan juniorin kanssa. Asiantuntevan ja kokeneen kirjoittajan teosta on helppo suositella jokaiselle ulkoilevalle perheelle! Kyseessä on Kesäläisen neljäs luolia käsittelevä kirja.

Booky.fi: Luolaseikkailu

Kesäläinen, Tuomo: Uudenmaan luolat (2017)

Helppokäyttöinen ja mukavan kokoinen opaskirja luolaretkille

Kiiltäväkantisen Uudenmaan luolat -kirjan avatessaan alkaa kaipaamaan retkelle. Kirja on miellyttävän kevyt ja kompakti (13 x 22 x 0,9 cm) ja kulkee helposti mukana. Noin 150-sivuisena pehmeäkantisena kirjana se on myös helposti selattava. Koska jokaisen luolan esittelylle on varattu oma aukeamansa, on Uudenmaan luolat erinomaisen selkeä ja helppolukuinen. Aukeaman vasemmalla sivulla on luolan esittelyteksti sekä suurikokoinen maastokartta. Myös GPS-koordinaatit on ilmoitettu. Oikeanpuoleisella sivulla puolestaan on yhdestä kahteen kuvaa kyseisestä luolasta. Esittelytekstit ovat sopivan pituisia ja mielenkiintoisia ja kuvat ovat hienoja. Kirjan alkusivuilta löytyy sisällysluettelon lisäksi pieni johdanto luolien geologiaan, eliömaailmaan ja suulliseen perimätietoon sekä Uudenmaan kartta, josta luolat on helppo paikallistaa. Valitettavasti kartan kanssa on käynyt pieni tekninen kömmähdys; jotkin luolamerkinnät uppoavat kirjan keskitaitteen uumeniin ja niitä saa sieltä tähyillä ja koettaa kurkkia. Luola ”28. Espoon hiidenpesä” sekä ”34. Hiidenkiven luola, Nurmijärvi” kärsivät tästä pahasti. Näistä näkyy vain hieman nuolen kärkeä. Luolat 31. & 32. näkyvät kartalla myös hieman hankalasti. Tämä harmittava kauneusvirhe ei kuitenkaan koske kuin 7% kirjan luolista, ja kun näiden luolien summittaisen sijainnin hahmottaa kerran, sujuu kirjan käyttö taas kivasti. Kun kirjasta joskus toivottavasti otetaan uusintapainos, kannattaa kartta varmasti jakaa kahdeksi kuvaksi.

Salakirjat.net: Uudenmaan luolat

Kesäläinen, Tuomo; Kejonen, Aimo; Kielosto, Sakari; Lahti, Seppo I. ; Salonen, Veli-Pekka: Suomen luolat (2015)

Jokaisen luolaharrastajan perusteos Suomen luolista

Suomen luolat on suomalaisia luolia esittelevä suurteos. Se sisältää tiedot yli tuhannesta suomalaisesta luolasta sekä esittelee tarkemmin kuvien kera kunkin alueen kiinnostavimmat kohteet.

Kirjan alussa on yleistä tietoa luolista. Tämä luku antaa sitä haluavalle hieman syvällisemmän näkemyksen aiheeseen. Luolien synty ja luokittelu tulevat tutuiksi. Geologian lisäksi tärkeässä osassa ovat myös luolien eliöstö, historia ja suullinen perimätieto (eli kansantarinat). Pohjatieto avaa luolan tarinaa ja tekee luolakokemuksesta antoisamman.

Mikäli teoria ei kiinnosta, voi sen yli hypätä suoraan etsimään mielenkiintoisia retkikohteita. Luolista on mukavasti tarinaa ja kuvia. Kaikista luolista on löytämisen helpottamiseksi ilmoitettu ajo-ohjeet ja gps-koordinaatit ja ne on myös merkattu kartalle. Kirjan julkaisemisen jälkeen tilanteet ovat joissakin kohteissa muuttuneet, joten ajo-ohjeita on pidettävä… no, ohjeellisina. Huomioithan aina paikallisten asukkaiden rauhan ja yksityisyyden äläkä tuki teitä tai työkoneiden pääsyä pelloille.

Kirjan lopussa on kattava listaus yli tuhannesta luolasta. Listaus sisältää:

  • luolan yksikäsitteisen tunnisteen (esimerkki: MI47) sekä nimen
  • luolan paikkakunnan, peruskarttalehden ja KKJ-koodinaatit kilometreinä
  • luolan mitat, geneettis-morfologisen luokan (luolan muoto ja syntytapa) sekä luonnonsuojelullisen ja historiallisen arvon
  • luolan sanallisen kuvailun
  • mahdolliset kirjallisuusviitteet

Tässä listassa on myös tarkistamattomia kohteita, joita innostuneet luolailijat voivat käydä etsimässä ja raportoida löydöksensä.

Kirjan tietoja voidaan hyödyntää henkilökohtaisen retkeilyn lisäksi esimerkiksi matkailun kehittämisessä, luonnonsuojeluinventoinneissa, lepakkotutkimuksissa ja useissa muissa tarkoituksissa.

Teos pohjautuu Helsingin yliopiston geologian ja paleontologian professori Veli-Pekka Salosen sekä geologien Aimo Kejosen, Sakari Kieloston ja FT Seppo I. Lahden vuonna 1982 aloittaman, edelleen jatkuvan luolaprojektin tallentamiin aineistoihin.

Salakirjat.net: Suomen luolat

Kesäläinen, Tuomo: Seikkailijan retkiopas Varsinais-Suomen luoliin (2011)

Nimensä mukaisesti kirja esittelee Varsinais-Suomalaisia luolia

Seikkailijan retkiopas Varsinais-Suomen luoliin esittelee kolmisenkymmentä luolaa. Täten se on maamme historian ensimmäinen varsinainen luolaretkiopas. Vaikka luolia on mainittu matkaoppaissa kotimaanmatkailun alkuhämäristä asti (1845 ja 1847) ja seikkailuromaaneissa on useampaankin otteeseen seikkailtu maan alla, dokumentaarisesti tai fiktiivisesti, niin tämä teos on silti uraa uurtava laajudessaan ja aiheen rajaukseltaan.

Painos loppu. Lainattavissa kirjastosta: Seikkailijan retkiopas Varsinais-Suomen luoliin

Kejonen, Aimo: Geologiset kohteet (2007)

Tällä oli aikoinaan pärjättävä

Teos esittelee sata kiinnostavaa suomalaista geologista kohdetta. Ei pelkästään luolia sisältävä, mutta osoittaa muutaman sellaisenkin sijainnin. Luolaseuran alkuvuosina tämä oli ainoa löytämämme suomalainen teos joka edes sivusi luolaharrastusta.

Takaisin sisällysluetteloon

Luola-lehti

Lehti nykyisille ja tuleville luolaharrastajille

Luola on Suomen luolaseura ry:n julkaisema kerran vuodessa ilmestyvä lehti. Luolassa on monipuolisesti juttuja kaikesta luoliin ja luolailuun liittyvästä: tieteestä ja tekniikasta, kielestä ja kirjallisuudesta, historiasta, henkilöistä ja järjestöistä, välineistä ja turvallisuudesta, kotimaan retkistä ja kaiken tasoisista ulkomaan retkistä.

Lehden oma sivu (nettijatkot, sisällöt). Lehti verkkokaupassamme.

Takaisin sisällysluetteloon

Kaunokirjallisuutta Suomesta ja ulkomailta

Luolavuodet, Maarit Verronen

Pohdiskelevaa spekulatiivista fiktiota hienosta luolaverkostosta ja sieltä löytyvien salaisuuksien yhteiskunnallisista vaikutuksista.

Hiljaa pimeässä, Jonna Mononen

Kirja kertoo luolaan loukkuun jäävästä turistiryhmästä ja ihmisten vuorovaikutuksesta. Samalla se on sokean kirjailijan näkemys näkevien ihmisten pimeyskokemuksesta.

Pimeyttä tappavampi, Dare Talvitie

Dare lienee saanut innoituksen tähän kirjaan seuramme alkuvuosien ulkomaanretkiltä. Ensimmäinen tietämämme suomalaisen luolaharrastajan kirjoittama seikkailukirja.

Helvetin piirit, Jeff Long

Ympäri maailman löytyy sisäänkäyntejä valtavaan tunneliverkostoon, joka kätkee hämmästyttäviä ja pelottavia asioita. Järkevä geologia saa kyytiä tässä eeppisessä luolafantasiassa, jota lukiessa tuntee kivien painon päällään.

Matka maan keskipisteeseen, Jules Verne

Scifiklassikko sopivan kunnianhimoisesta tutkimusretkestä maan alle. Tarina alkaa satojen metrien köysilaskeutumisella pull-through tekniikalla ja jatkuu samalla tavoin hurmaavan päättömänä. Web-ylläpitäjänne lapsuudenrakkaus, josta yhä löytyy paljon hienoja elementtejä.

Maan uumenissa, Haroun Tazieff

Tämä nide sisältää kaksi kirjaa. Niteen jälkimmäisessä kirjassa (Luolien syvyyksissä) kerrotaan tositarina eeppisestä tutkimusmatkasta syvälle maan uumeniin 1950-luvun Ranskassa. Haasteet ovat yhtä suuria kuin luolan pohjaton syvyys ja läpitunkematon pimeys. Niteen ensimmäisessä kirjassa (Tulivuorten kraattereissa) kerrotaan niinikään tositarina, joka on toisella tapaa varsin kuumottava.

Lue lisää lehdestä Luola V 2017 ja lainaa teos kirjastosta.

Takaisin sisällysluetteloon

Oppikirjoja luolailusta ulkomailla

Näiden kirjojen avulla hankit tarvittavat tiedot isompiinkin ulkomaisiin luolaretkiin.

Sparrow, Andy: The Complete Caving Manual

The Complete Caving Manual on erinomainen perusteos luolaharrastajalle, kompakti ja helposti mukana kulkeva. Mitä emme harrastuksemme alkuvaiheessa oppineet elokuvista tai kantapäidemme kautta, sen poimimme enimmäkseen tästä kirjasta. Tämä on hyvä kirja lukea ennen ensimmäistä ulkomaille suuntautuvaa luolaretkeä.

Marbach, Georges; Tourte, Bernard: Alpine Caving Techniques

Alpine Caving Techniques on luolaharrastajan ensyklopedia, erittäin kattava teos maan alla tarvittavista taidoista. Kirjassa on 316 sivua täynnä tiivistä tietoa varusteista, fyysisistä ja psyykkisistä haasteista, liikkumisesta luolassa, kiipeilystä luolassa, maanalaisesta tutkimusmatkailusta ja onnettomuuksista.

Seuran jäsenten omistamia luolakirjoja.

Takaisin sisällysluetteloon

Artikkeleita Suomen luolista

Carlsson, Ralf: Grottorna fascinerar – även i Finland. Finlands natur 65 (2006): 1, s. 14-16.

Fritzén, Niclas: Livet i Djupviksgrottan. Finlands natur 65 (2006): 1, s. 17-19.

Glückert, Gunnar: Graniittikalliolta rahkasuolle geologisesti merkittävät kallio- ja maaperäkohteet Varsinais-Suomessa. Turku: Varsinais-Suomen liitto, 1999.

Hirvas, Heikki:
Suomen suurin luola Karijoen Susivuorella. Kivi 14 (1996): 4 , s. 8-9.
Susiluolassa ihmisiä jo ennen viime jääkautta. Kivi 18 (2000): 4 , s. 19-22.
Juhanen, Marko: Suurin luola Kehä III:n sisäpuolella. Geologi 49 (1997): 1 , s. 6-9.

Kejonen, Aimo:
Cavernous weathering forms in Finland. Geografiska annaler 70 A(1988) 4, s. 315-322.
Geologiset kohteet [Kartta-aineisto]. Helsinki: Karttakeskus, 2007.
Ikiroutaa ja kuviomaita Suomen luolissa. Geologi 43(1991): 7, s. 135-141.
Maaluolia Juankoskella ja Teiskossa. Geologi 41(1989): 6, s. 117-119.
Pirunpesiä etsimään. Suomen luonto 51(1992): 7, s. 24-26.
Suomen 41 tunnetuinta turistiluolaa. Geologi 49 (1997): 2 , s. 24-29.
Suomen luolia koskeva suullinen kansanperinne ja sen käyttö luolatutkimuksessa. Geologi 42(1990) : 6, s. 106-110.
Suomen luolista. Geologi 42(1990): 9-10, s. 151-153.
Tuhannen luolan maa. Suomen luonto 61 (2002): 11, s. 24-28.

Mörn, Paul: Bergtagen några ytformer i åländska berg. [Mariehamn]: Föreningen Ålands vänner, 1992.

Norrman, Ralf: Varggrottan en föristida fyndplats i Lappfjärd. Studia archaeologica ostrobotniensia 1993/97 (1999), s. 131-136.

Paulin, Leif: Grottorna är värda att utforskas. Finlands natur 60 (2001): 6, s. 18-19.

Petrell, Liidia: Espoon arvokkaat geologiset kohteet 2006. Espoo: Espoon ympäristökeskus, 2006.

Rahkonen, Juho: Elämää kiven sisässä. Suomen luonto 59 (2000): 2, s. 20-21.

Saarnisto, Matti : Mielikuvituksellinen Susiluola. Tieteessä tapahtuu 2005: 5, s. 48-50.

Suomela, Kari: Haastavat harrasteet Caving: matka maan uumeniin; Abseiling: seinämälle kävelemään; Canyoning: kanjonin pohjalle; Black water rafting: koskenlaskua maan alla; White water rafting: kumiveneellä kuohuihin: Parascending: laskuvarjohypyn makuun. Erä 14(1991): 5-6, s. 97, 99-101, 103-104.

Valste, Juha & Halkka, Antti: Neandertalilaisten Suomi. Suomen luonto 59 (2000): 3, s. 4-11.

Takaisin sisällysluetteloon

TV-sarjoja ja elokuvia

(esittelyt ja arvostelut: Dare, ellei muuta mainita)

What Waits Below (ohj. Don Sharp, 1984)
Elokuvallisesti kalkkunaa mutta monin paikoin yllättävän aitoa luolamenoa. Hahmotkin tajuavat käyttää köyttä ja pitää kypäränsä päässä.

The Cave (ohj. Bruce Hunt, 2005)
Tällä elokuvalla ei ole elokuvallisia ansioita ja luolaharrastajallekin se soveltuu lähinnä juomapelin pohjaksi. Parasta antia saa jos harrastaa sekä luolia, sukeltamista että kiipeilyä ja katsoo elokuvaa periaatteella ”ota huikka aina kun joku tekee jotain jota oikea ammattilainen tai edes vähän osaava harrastelija ei kinä tekisi”. Kolmen vartin kohdalla olet ympäripäissäsi.

Descent (ohj. Neil Marshall, 2005)
Parin luolaseuran perustajajäsenen alkuperäinen kipinä harrastukseen, sekä erinomainen ”ei näin” -oppitunti. Tästä mainiosta elokuvasta oppii monia vääriä asioita joista voi olla harmia maan alla (tosin opettavaisesti tehdyillä virheillä on asiaankuuluvat seuraukset). Tyylitelty, mutta luolat näyttävät ja kuulostavat oikean tyylisiltä.

Descent Part 2 (ohj. Jon Harris, 2009)
Oikean näköisiä, oikein valaistuja ja oikealta kuulostavia luolia sekä ihmisiä jotka toimivat niin kuin maan alla kuuluukin. Ei elokuvana ykkösosan veroinen mutta luolaharrastusoppituntina vielä parempi.

Planet Earth, jakso 4: Caves (BBC, 2006)
Jos tämän luontodokumentin jälkeen et välittömästi tahdo lähteä maan alle, ei luolailu välttämättä ole sinun harrastuksesi. Tosin useimmissa luolissa ei kohtaa ihan näin paljon ällöttäviä biologisia ilmiöitä.

Sanctum (ohj. Alister Grierson, 2011) (arvostelua täydentänyt Ralf)
Elokuvallisilta arvoiltaan hyvin hatara, mutta luolakuvauksena varsin mainio. Luolaympäristö on aito ja varusteet samoin. Sukelluspätkät sisältävät tiiviin kattauksen toimintatapoja, joita kukaan oikea luolasukeltaja ei täysissä järjissään ikinä, missään, koskaan tekisi. Mutta nättejä ovat maisemat ja tunnelma tiivistyy. Sanctum onkin oikein viihdyttävä puhdas seikkailuelokuva, joka ei vajoa Gozilla-luokkaan, vaan tarjoaa hyvää viihdettä ja kauniita maisemia hieman turvallisuuskäytännöissä oikoen.

La cueva (ohj. Alfredo Montero, 2014)
Naturalistista luolakauhua Espanjasta. Käsivarakameralla aivan oikeassa luolassa kuvattu tarina siitä, mitä tapahtuu kun ryhmä tolvanoita lähtee suureen luolaan vailla asianmukaisia varusteita, taitoja tai taustatukea. Varmaankin luolaisin elokuva joka on vastaan tullut, ja huomioiden päähenkilöiden typeryyden, varsin uskottavakin.

Takaisin pintaan (Juan Reina, 2016)

Tässä dokumentissa suomalaiset luolasukeltajat palaavat luolalle, jossa edellinen sukellus ei mennyt suunnitelmien mukaan. Yli sadan metrin syvyydessä ahtaassa kapeikossa alkoi tapahtumien vyöry, joka lopulta johti kahden sukeltajan kuolemaan. Mutta kaveria ei jätetä, joten luolaan oli mentävä takaisin hakemaan kaveri kotiin — vaikka Norjan poliisi oli sen viran puolesta turvallisuussyistä kieltänyt. Ei tätä parhaalla tahdollakaan voi viihteeksi kutsua, mutta dokumentti tarjoilee katsojalle mielenkiintoista tietoa, aivan upeita maisemia paikasta jossa moni ei ole käynyt, ja toki vakavan pohdiskelun paikan.

Kuva on Takaisin pintaan -dokumentin englanninkielisen version kansi

Takaisin sisällysluetteloon

Suomalaisia luolasukelluskirjoja

Sukellus pimeyteen kertoo sukeltamisesta Budapestin alla. Vesi on lämmintä ja kirkasta ja sukeltaminen on tehty valokuvaamisen ehdoilla. Kirjassa on upeita kuvia.

Sukellus valoon kertoo thaimaalaisten tulvan luolaan eristämien lasten epätoivoisesta pelastusyrityksestä. Virtaus oli kova, vesi savista ja lapsilla ei mitään sukelluskokemusta. Iso-Britanniasta lähti joukko luolasukeltajia — ja myös suomalainen Mikko Paasi Maltalta — poikia pelastamaan. Kaikki saatiin elävinä ulos.

Takaisin sisällysluetteloon