Luolassa käytetään sinne suunniteltuja varusteita

Suomen luolissa pärjää kevyemmälläkin varustuksella, ylenssä kypärä, otsalamppu ja ryvettymistä sietävät vaatteet ovat riittävät. Ulkomaille suurempiin luoliin lähdettäessä varusteet tulee olla kunnossa.

Kypärä suojaa päätä

Pää on hyvä suojata kolhuilta ja irtokiviltä kypärällä. Kypärässä tulee olla leukahihna, jotta se pysyy päässä asennosta tai satunnaisista kolhuista riippumatta. Lisäksi kypärän valintaan vaikuttaa se, että siihen saa kiinnitetttyä otsavalon.

Kypärä on hyvä olla hyvin istuva ja sitä on hyvä pitää päässä kokoajan. Joskus harvoin kypärä otetaan luolassa pois päästä, jos sen kanssa ei vaan mahdu läpi ahtaikosta.

Luolailuun sopivia kypäriä valmistaa esimerksi Petzl. Luoliin sopivia kypäriä saa hankittua esimerkiksi kiipeilytarvikeliikkeistä tai hyvin varustelluista urheiluvälinekaupoista.

Kypärä suojaa kolhuilta ja siihen kiinnitetään otsavalo

Jalkineiksi kelpaa hyvin istuvat kumisaapaat

Luolailussa käytetään useimmiten jalkineina kumisaappaita.

Hyvät istuvat kumisaappaat tarjoavat parhaan mahdollisen pidon luolassa liikuttaessa. Mitä pehmeämpi kumipohja, sitä parempi pito, mutta mitä jäykempi pohja sitä enemmän kenkä tukee jalkaa. Parhaan mahdollisen pidon saavuttamiseksi saappaiden pohjissa olisi hyvä olla kohokuviointia kitkan lisäämiseksi. Saappaat eivät saa olla liian isot tai hölskyä jalassa, koska tällöin pito huononee.

Luolassa voi käyttää myös kanjonointikenkiä tai vaelluskenkiä. Vaelluskenkien etu on se, että ne ovat yleensä paremmat jalassa ja kevyemmät kuin kumisaappaa. Huonona puolena ne eivät kestä kulutusta ja teräviä kiviä yhtä hyvin. Joidenkin kenkien liimaukset ja ompeleet heikkenevät vedestä ja mudasta.  Pitää myös muistaa, että kenkien nauhat, ulkonevat metallihaat ja lenkit voivat aiheuttaa vaaratilanteita, jos ne takertuvat kiinni väärässä paikassa.

Jalkinevalinnasta riippumatta, nissä kannattaa käyttää neopreenisukkaa pitämään jalka lämpimänä myös märkänä. Neopreenisukkien sijaan voi käyttää myös villasukkia tai tekokuituisia urheilusukkia.

Vältä puuvillasukkia, sillä ne ovat todella kylmät kastuessaan.

kolme luolailijaa lukee karttaa luolasa
Kumisaappaat sopivat hyvin luolajalkineiksi. Kuvaaja: Jukka Palm

Luolahaalarit pitävät lämpimänä ja puhtaana

Päällimmäiseltä vaatekerrokselta vaaditaan kestävyyttä ja usein myös vedenpitävyyttä. Päällyshaalarin tehtävä on suojata alempia kerroksia, vähentää niihin pääsevän veden määrää, vangita ruumiinlämpöä, pitää loitolla veto ja kura sekä tarjota ylimääräistä kitkaa tarvittaessa. .

Suomen luolissa pärjää hyvin millä tahansa haalarilla, tai käytännössä millä tahansa ulkoiluun soveltuvilla vaatteilla, joiden reikiintyminen ja ryvettyminen ei ole ongelma. Vaatteiden kannattaa olla hyvin istuvat, koska mukana roikkuva löysä kangas takertuu helposti terävään graniittiin ja on huomattava haitta ahtaista paikoista änkeydyttäessä. Muutenkin kannattaa välttää vaatteita, joissa on ylimääräisiä nauhoja, remmejä tai muita liehakkeita, jotka voivat tarttua kiinni kiviin.

Keskieuroopan aktiivisissa kalkkikiviluolissa luolailija törmää usein virtaavaan veteen. Tällöin päällysvaatetukselta vaaditaan enemmän. Varsinaiset luolaharrastajien käyttämät haalarit ovat yleensä corduraa tai PVC:tä. Cordura on kestävä nylonsekoite, joka tuntuu kuivana käsiteltäessä hieman paperiselta. Cordura on haalarimateriaalina vähemmän hiostavaa kuin PVC. PVC:n ehdottomia etuja ovat, että muta ei tartu siihen ja se on vedenpitävä ja joustavampi kuin cordura. Huollollisesti näissä kahdessa haalarityypissä on yksi iso ero: PVC-haalari täytyy paikata välittömästi, kun siihen ilmestyy repeämä, ettei repeämä pääse leviämään. Cordurahaalarin voi paikata ehtiessään jos haluaa, sillä corduran repeämät eivät leviä.

Yksinkertaistetusti kuivissa luolissa luolailevalle harrastajalle cordura on mitä oivallisin, kun taas märkään halajavalle suositellaan PVC:tä ja joissain todella vetisissä tapauksissa jopa neopreenimärkäpukua.

Hyvät luolahaalarit suojaavat ryvettymiseltä ja naarmuilta, sekä pitävät lämpimänä ja kuivana

Märkäpuku pitää lämpimänä vedessä

Jos luolassa joutuu uimaan tai oleilemaan pitkiä aikoja vedessä, neopreenimärkäpuku on ehdoton hypotermian välttämiseksi. Luolailussa usemmiten pärjää neopreenihaalarimallilla, jossa vetoketju on edessä helpottamassa lämpötilan säätelyä.

Märkäpuvussa olisi hyvä olla vahvikkeet polvissa ja kyynärpäissä (esim. kanjonointi märkäpuku).

Neopreenimärkäpuku on tarpeen, mikäli luolassa oleskellaan paljon vedessä.

Polvisuojat vaimentavat iskuja polviin

Luolissa käytettävät polvisuojat ovat pääsääntöisesti pehmeitä neopreenisuojia, joissa voi olla erilaisia pinnoitteita (esim. kumia). Pehmeitä suojia käytetään haalarin päällä suojaamassa samalla niin haalaria kuin polviakin.

Suojia löytyy monenlaisia versioita ja kokoja, lisäksi osassa on säätömahdollisuus. Kalliimmissa polvisuojissa on voi olla parempi pinnoite ja säädettävät remmit. Pinnoitetut suojat kestävät huomattavasti kauemmin ja ovat usein myös hieman paremmin suojaavia. Lisäksi pinnoite antaa mainion pidon liukkaalla kivellä ja mahdollistaa polvien käytön esimerkiksi kiivetessä.

Kovatkin suojat suojaavat polvia teräviltä kiviltä. Kovien suojien pito on kuitenkin huono, ne luistavat kivien päällä ja tekevät etenemisestä ahtaissa paikoissa haastava.

Siniset kumipäällysteiset polvisuojat ovat pehmeät ja joustavat ja niissä on hyvä pito. Kuvaaja: Taina Nyman

Välikerrasto

Välikerrasto toimii lämmittävänä eristeenä.

Välikerraston materiaalin tulee pysyä lämpimänä kosteanakin ja kuivuu nopeasti.

Yleensä välikerrastona käytetään villavaatteita tai fleecestä valmistettuja vaatteita tai kokohaalareita .

Vältä välikerrastossa puuvilla, sillä se on kylmä kastuessaan.

Aluskerrasto

Aluskerraston tehtävä on johtaa kosteutta pois iholta. Sen täytyy olla materiaalia, joka ei kosteanakaan tunnu kylmältä ja joka kuivuu nopeasti. Aluskerrasto ei välikerraston tavoin voi näin ollen olla puuvillaa. Aluskerraston virkaan sopivat mainiosti ulkoiluun tarkoitetut tekniset- tai merinovillakerrastot.

Älä käytä aluskerrastossa puuvilla, sillä se on kylmä kastuessaan.

Vyö

Vaikka ilman kunnollista luolavyötäkin selviää, helpottaa se elämää siinä määrin, että sen hankintaa voi pitää perusteltuna.

– Vyöhön kiinnitetään sulkurenkaalla prusiknaru, jonka päähän luolasäkki on kiinnitetty.

– Mikäli toinen luolailija tarvitsee avustusta jossain kohdassa esimerkiksi ylös pääsemiseksi tai putoamisen estämiseksi, on vyö hyvä kohta mistä tarttua kiinni. Vyö siis toimii tarvittaessa kahvana. Luolavyö on kestävää tekoa, eikä sen solki voi aueta, mikäli sitä käytetään oikein.

– Vaijeroiduissa poikkikuluissa vyöllä voidaan korvata valjaat ja siihen voidaan klipata lehmänhännät kiinni varmistukseksi samalla tavalla kuin valjaisiin. Vyö on päällä koko ajan, eikä sitä valjaiden tapaan ole tarvetta riisua pois vaijerikulkujen loputtua. Vyötä ei kuitenkaan suositella henkilövarmistukseen vaan aina tulisi pyrkiä käyttämään valjaita.

Luolavöitä saa kaikista luolaroinaa myyvistä kaupoista. Valmistajasta riippumatta vyössä on oltava niin kutsuttu double back -solki.

Luolavyöhön voi kiinnittää varusteita ja se toimii tarvittaessa kahvana. Kuvaaja: Taina Nyman

Luolasäkit

Kaikki tarpeelloinen tavara on saatava kulkemaan kätevästi luolaan ja sieltä pois. Tätä varten on olemassa kestäviä luolasäkkejä, joihin voi pakata niin köyden, SRT-varusteet, ruuat, varavalot kuin ensiapupakkauksenkin. Retkellä tarvittujen säkkien määrä vaihtelee.

Luolasäkille on muutamia olennaisia kriteerejä. Säkin tulee olla kestävää materiaalia. Luolassa säkkiä luultavimmin heitellään, tönitään, raahataan ja sullotaan, eikä ole toivottavaa, että tällä toiminnalla säkkiin saadaan repeämiä.

Veden tulee päästä ulos säkistä kaikissa asennoissa. Eli käytännössä säkin pohjassa tulee olla aukkoja, joista säkkiin päässyt vesi valuu ulos. Sulkemismekanismin tulee olla helppokäyttöinen, jolloin sen avaaminen ja sulkeminen sujuu nopeasti ja vaivattomasti, vaikka kädet olisivatkin hieman kohmeessa tai mudassa. Säkki ei saa kerätä itseensä hillittömiä määriä mutaa lisäpainoksi, joten materiaalin tulee mieluiten olla hieman liukasta ja vesitiivistä vesitaakan vähentämiseksi.

Luolasäkin suuaukkoon on tapana kiinnittää kantajansa selän mittainen prusiknarulenkki. Lenkin päähän laitetaan sulkurengas, jolla pussin voi kätevästi klipata kiinni luolavyölle tai valjaisiin. Tällöin pussia voi tarvittaessa roikuttaa itsensä alapuolella ja sen voi myös ilman sulkurenkaan irroitusta laittaa takaisin selkään. Ryöminnöissä säkin voi antaa hilautua perässä prusikin varassa. Tällöin ei ole pelkoa, että säkki tippuisi syvyyksiin, vaikka ote siitä välillä irtoaisikin. Itseen sidottua säkkiä on myös huomattavan vaikea hukata.

Valmistajista säkkejä tekevät ainakin Warmbac, Beast, Petzl, Phoenix ja Meander. Luolasäkkejä saa esimerkiksi Cardiffin Up and Underista, Startless Riveriltä ja Ranskalaisesta Expe.fr:stä.

Luolasäkkiin pakataan kaikki tarvittavat varusteet.

Vesitiiviit pussit, purkit ja laatikot

Osa luolaan vietävistä tarvikkeista ei siedä vettä. Tälläistä välttämätöntä tavaraa voivat olla esimerkiksi varaparistot lamppuihin tai kamerat. Näitä varten tarvitaan vesitiiviitä kuljetuspusseja tai laatikoita. Halvimmillaan tämä tarkoittaa kasaa minigrip-pusseja, mutta mikäli vesitiiviydestä haluaa olla varma, kannattaa harkita tähän tarkoitukseen tehtyjä vesitiiviitä pusseja tai laatikoita. Mitkä tahansa retkeilyyn tarkoitetut kuivapussit luultavasti ajavat asiansa, koska pussit kuitenkin pakataan kestävään luolasäkkiin, jolloin kivien terävyys ei niitä pääse rikkomaan. Kuivapusseja valmistavat ainakin Ortlieb, Loksak ja Tatonka. Pusseja myyvät Suomessa esimerkiksi Partiovaruste sekä Varuste.net.

Pitemmillä ja enemmän tavaraa vaativilla luolareissuilla monet käyttävät myös vedenkestäviä laatikoita tai purkkeja. Kyselyt hyvistä vedenpitävistä laatikoista ovat yleensä tuottaneet yhden vastauksen: Pelican box. Näitä vedenpitäviä laatikoita ei valitettavasti saa Suomesta (jos joku löytää, ilmoittakoon). Daren Drum -nimiset purkit ovat myös suosittuja ainakin Britanniassa. Niitä saa mm. Pohjois-Walesissa sijaitsevasta Caving-Gearista.

Daren Drum on valkoinen tynnyrimäinen purkki, jonne voi pakata herkkiä tavaroita suojaan luolan elementeiltä.

Kamerat

Luolassa kamera kohtaa vettä, mutaa, mutaa ja lisää mutaa. Ympäristö on kohtuullisen ankara elektroniikalle, joten se kuuluu valita tarkoitukseen sopivaksi sekä suojata soveltuvilla tavoilla. Luolissa kuvaaminen on pimeyden vuoksi haastavaa. Kameralaukkujen käyttämisen sijaan kannattaa mieluummin hankkia vedenpitävä purkki tai laatikko ja laittaa kuvausroinat sinne. Myös kameroiden sukelluskotelot käyvät yhtä hyvin luolatarkoitukseen, mutta ovat toki kalliita.

Luolakuvauksessa voi käyttää mitä tahansa kameroita kunhan muistaa suojata ne kuljetuksen ajaksi.

Ensiapupakkaus

Luolasäkkiin kuuluu aina mahduttaa myös ensiapupakkaus. Pakkauksesta tulee ensisijaisesti löytyä tarpeita erilaisten siteiden tekemiseen, sekä avaruushuopa tai miksei kaksikin.

Onnettomuuden tapahduttua luolassa tulee hyvin nopeasti kylmä, jos sieltä ei pääse helposti poistumaan, ja tästä syystä avaruushuopa on ehdoton varuste.

Monipuolisen valikoiman ensiapupakkauksia löydät Punaiselta Ristiltä. Varuste.netistä saa erinomaisia vedenpitäviä ensiapupakkauksia.

Tallenna