Luolakirjallisuus

Alla esittelemme suomalaiset luolaretkioppaat, lehdet ja kaunokirjallisuuden sekä valikoitua ulkomaista kirjallisuutta. Löydät myös valikoiman artikkeleita ja elokuvia.

Kirjoja suomalaisista luolista

Kesäläinen, Tuomo; Kejonen, Aimo; Kielosto, Sakari; Lahti, Seppo I. ; Salonen, Veli-Pekka: Suomen luolat (2015) 

Suomen luolat

Yli 1000 suomalaista luolaa esittelevä suurteos.

SUOMEN LUOLAT on kattava tietokirja kotimaamme luolamuodostumista. Teos esittelee tarkat tiedot Suomen luolien luokittelusta, syntytavoista, esiintymisestä ja koosta. Tärkeässä osassa, geologian lisäksi, ovat luolien eliöstö, historia ja kansantarinat. Teos pohjautuu Helsingin yliopiston geologian ja paleontologian professori Veli-Pekka Salosen sekä geologien Aimo Kejosen, Sakari Kieloston ja FT Seppo I. Lahden vuonna 1982 aloittaman, edelleen jatkuvan luolaprojektin tallentamiin aineistoihin. Teos sisältää tiedot yli 1000 kotimaisesta luolasta. Tietoja voidaan hyödyntää esimerkiksi matkailun kehittämisessä, luonnonsuojeluinventoinneissa, lepakkotutkimuksissa ja useissa muissa tarkoituksissa.

Kejonen, Aimo: Geologiset kohteet (2007) 
Teos esittelee sata kiinnostavaa suomalaista geologista kohdetta. Ei pelkästään luolia sisältävä, mutta osoittaa muutaman sellaisenkin sijainnin. Luolaseuran alkuvuosina tämä oli ainoa löytämämme suomalainen teos joka edes sivusi luolaharrastusta. Pian kuitenkin ilmestyi Seikkailijan retkiopas Varsinais-Suomen luoliin.

Kesäläinen, Tuomo: Seikkailijan retkiopas Varsinais-Suomen luoliin (2011)
Kolmisenkymmentä Varsinais-Suomen alueen luolaa esittelevä retkeilykirja.

Kesäläinen, Tuomo: Uudenmaan luolat (2017)

Nimensä mukaisesti kirja esittelee Uudenmaan luolia. Kirjassa on 143 sivua.

Kesäläinen, Tuomo: Luolaseikkailu (2020)

Tämä kirja ilmestyy keväällä 2020.

Luola -lehti

Lehden oma sivu (nettijatkot, sisällöt). Lehti verkkokaupassamme.

Luola on Suomen luolaseura ry:n julkaisema kerran vuodessa ilmestyvä lehti. Luolassa on monipuolisesti juttuja kaikkeen luoliin ja luolailuun liittyvästä: tieteestä ja tekniikasta, kielestä ja kirjallisuudesta, historiasta, henkilöistä ja järjestöistä, välineistä ja turvallisuudesta, kotimaan retkistä ja kaiken tasoisista ulkomaan retkistä.

Kaunokirjallisuutta ja sarjakuvaa

Luolavuodet, Maarit Verronen

Pohdiskelevaa spekulatiivista fiktiota hienosta luolaverkostosta ja sieltä löytyvien salaisuuksien yhteiskunnallisista vaikutuksista.

Hiljaa pimeässä, Jonna Mononen

Kirja kertoo luolaan loukkuun jäävästä turistiryhmästä ja ihmisten vuorovaikutuksesta. Samalla se on sokean kirjailijan näkemys näkevien ihmisten pimeyskokemuksesta.

Pimeyttä tappavampi, Dare Talvitie

Dare lienee saanut innoituksen tähän kirjaan seuramme alkuvuosien ulkomaanretkiltä. Ensimmäinen tietämämme suomalaisen luolaharrastajan kirjoittama seikkailukirja.

Long, Jeff: Helvetin piirit

Ympäri maailman löytyy sisäänkäyntejä valtavaan tunneliverkostoon, joka kätkee hämmästyttäviä ja pelottavia asioita. Järkevä geologia saa kyytiä tässä eeppisessä luolafantasiassa, jota lukiessa tuntee kivien painon päällään.

Verne, Jules: Matka maan keskipisteeseen

Scifiklassikko sopivan kunnianhimoisesta tutkimusretkestä maan alle. Tarina alkaa satojen metrien köysilaskeutumisella pull-through tekniikalla ja jatkuu samalla tavoin hurmaavan päättömänä. Web-ylläpitäjänne lapsuudenrakkaus, josta yhä löytyy paljon hienoja elementtejä.

Kirjoja luolailusta ulkomailla

Näiden kirjojen avulla hankit tarvittavat tiedot isompiinkin ulkomaisiin luolaretkiin.

Sparrow, Andy: The Complete Caving Manual 
The Complete Caving Manual on erinomainen perusteos luolaharrastajalle, kompakti ja helposti mukana kulkeva. Mitä emme harrastuksemme alkuvaiheessa oppineet elokuvista tai kantapäidemme kautta, sen poimimme enimmäkseen tästä kirjasta. Tämä on hyvä kirja lukea ennen ensimmäistä ulkomaille suuntautuvaa luolaretkeä.

Marbach, Georges; Tourte, Bernard: Alpine Caving Techniques
Alpine Caving Techniques on luolaharrastajan ensyklopedia, erittäin kattava teos maan alla tarvittavista taidoista. Kirjassa on 316 sivua täynnä tiivistä tietoa varusteista, fyysisistä ja psyykkisistä haasteista, liikkumisesta luolassa, kiipeilystä luolassa, maanalaisesta tutkimusmatkailusta ja onnettomuuksista.

Seuran jäsenten omistamia luolakirjoja.

Artikkeleita Suomen luolista

Carlsson, Ralf: Grottorna fascinerar – även i Finland. Finlands natur 65 (2006): 1, s. 14-16.

Fritzén, Niclas: Livet i Djupviksgrottan. Finlands natur 65 (2006): 1, s. 17-19.

Glückert, Gunnar: Graniittikalliolta rahkasuolle geologisesti merkittävät kallio- ja maaperäkohteet Varsinais-Suomessa. Turku: Varsinais-Suomen liitto, 1999.

Hirvas, Heikki:
Suomen suurin luola Karijoen Susivuorella. Kivi 14 (1996): 4 , s. 8-9.
Susiluolassa ihmisiä jo ennen viime jääkautta. Kivi 18 (2000): 4 , s. 19-22.
Juhanen, Marko: Suurin luola Kehä III:n sisäpuolella. Geologi 49 (1997): 1 , s. 6-9.

Kejonen, Aimo:
Cavernous weathering forms in Finland. Geografiska annaler 70 A(1988) 4, s. 315-322.
Geologiset kohteet [Kartta-aineisto]. Helsinki: Karttakeskus, 2007.
Ikiroutaa ja kuviomaita Suomen luolissa. Geologi 43(1991): 7, s. 135-141.
Maaluolia Juankoskella ja Teiskossa. Geologi 41(1989): 6, s. 117-119.
Pirunpesiä etsimään. Suomen luonto 51(1992): 7, s. 24-26.
Suomen 41 tunnetuinta turistiluolaa. Geologi 49 (1997): 2 , s. 24-29.
Suomen luolia koskeva suullinen kansanperinne ja sen käyttö luolatutkimuksessa. Geologi 42(1990) : 6, s. 106-110.
Suomen luolista. Geologi 42(1990): 9-10, s. 151-153.
Tuhannen luolan maa. Suomen luonto 61 (2002): 11, s. 24-28.

Mörn, Paul: Bergtagen några ytformer i åländska berg. [Mariehamn]: Föreningen Ålands vänner, 1992.

Norrman, Ralf: Varggrottan en föristida fyndplats i Lappfjärd. Studia archaeologica ostrobotniensia 1993/97 (1999), s. 131-136.

Paulin, Leif: Grottorna är värda att utforskas. Finlands natur 60 (2001): 6, s. 18-19.

Petrell, Liidia: Espoon arvokkaat geologiset kohteet 2006. Espoo: Espoon ympäristökeskus, 2006.

Rahkonen, Juho: Elämää kiven sisässä. Suomen luonto 59 (2000): 2, s. 20-21.

Saarnisto, Matti : Mielikuvituksellinen Susiluola. Tieteessä tapahtuu 2005: 5, s. 48-50.

Suomela, Kari: Haastavat harrasteet Caving: matka maan uumeniin; Abseiling: seinämälle kävelemään; Canyoning: kanjonin pohjalle; Black water rafting: koskenlaskua maan alla; White water rafting: kumiveneellä kuohuihin: Parascending: laskuvarjohypyn makuun. Erä 14(1991): 5-6, s. 97, 99-101, 103-104.

Valste, Juha & Halkka, Antti: Neandertalilaisten Suomi. Suomen luonto 59 (2000): 3, s. 4-11.

TV-sarjoja ja elokuvia

(esittelyt ja arvostelut: Dare, ellei muuta mainita)

What Waits Below (ohj. Don Sharp, 1984)
Elokuvallisesti kalkkunaa mutta monin paikoin yllättävän aitoa luolamenoa. Hahmotkin tajuavat käyttää köyttä ja pitää kypäränsä päässä.

The Cave (ohj. Bruce Hunt, 2005)
Tällä elokuvalla ei ole elokuvallisia ansioita ja luolaharrastajallekin se soveltuu lähinnä juomapelin pohjaksi. Parasta antia saa jos harrastaa sekä luolia, sukeltamista että kiipeilyä ja katsoo elokuvaa periaatteella ”ota huikka aina kun joku tekee jotain jota oikea ammattilainen tai edes vähän osaava harrastelija ei kinä tekisi”. Kolmen vartin kohdalla olet ympäripäissäsi.

Descent (ohj. Neil Marshall, 2005)
Parin luolaseuran perustajajäsenen alkuperäinen kipinä harrastukseen, sekä erinomainen ”ei näin” -oppitunti. Tästä mainiosta elokuvasta oppii monia vääriä asioita joista voi olla harmia maan alla (tosin opettavaisesti tehdyillä virheillä on asiaankuuluvat seuraukset). Tyylitelty, mutta luolat näyttävät ja kuulostavat oikean tyylisiltä.

Descent Part 2 (ohj. Jon Harris, 2009)
Oikean näköisiä, oikein valaistuja ja oikealta kuulostavia luolia sekä ihmisiä jotka toimivat niin kuin maan alla kuuluukin. Ei elokuvana ykkösosan veroinen mutta luolaharrastusoppituntina vielä parempi.

Planet Earth, jakso 4: Caves (BBC, 2006)
Jos tämän luontodokumentin jälkeen et välittömästi tahdo lähteä maan alle, ei luolailu välttämättä ole sinun harrastuksesi. Tosin useimmissa luolissa ei kohtaa ihan näin paljon ällöttäviä biologisia ilmiöitä.

Sanctum (ohj. Alister Grierson, 2011) (arvostelua täydentänyt Ralf)
Elokuvallisilta arvoiltaan hyvin hatara, mutta luolakuvauksena varsin mainio. Luolaympäristö on aito ja varusteet samoin. Sukelluspätkät sisältävät tiiviin kattauksen toimintatapoja, joita kukaan oikea luolasukeltaja ei täysissä järjissään ikinä, missään, koskaan tekisi. Mutta nättejä ovat maisemat ja tunnelma tiivistyy. Sanctum onkin oikein viihdyttävä puhdas seikkailuelokuva, joka ei vajoa Gozilla-luokkaan, vaan tarjoaa hyvää viihdettä ja kauniita maisemia hieman turvallisuuskäytännöissä oikoen.

La cueva (ohj. Alfredo Montero, 2014)
Naturalistista luolakauhua Espanjasta. Käsivarakameralla aivan oikeassa luolassa kuvattu tarina siitä, mitä tapahtuu kun ryhmä tolvanoita lähtee suureen luolaan vailla asianmukaisia varusteita, taitoja tai taustatukea. Varmaankin luolaisin elokuva joka on vastaan tullut, ja huomioiden päähenkilöiden typeryyden, varsin uskottavakin.

Takaisin pintaan (Juan Reina, 2016)

Tässä dokumentissa suomalaiset luolasukeltajat palaavat luolalle, jossa edellinen sukellus ei mennyt suunnitelmien mukaan. Yli sadan metrin syvyydessä ahtaassa kapeikossa alkoi tapahtumien vyöry, joka lopulta johti kahden sukeltajan kuolemaan. Mutta kaveria ei jätetä, joten luolaan oli mentävä takaisin hakemaan kaveri kotiin — vaikka Norjan poliisi oli sen viran puolesta turvallisuussyistä kieltänyt. Ei tätä parhaalla tahdollakaan voi viihteeksi kutsua, mutta dokumentti tarjoilee katsojalle mielenkiintoista tietoa, aivan upeita maisemia paikasta jossa moni ei ole käynyt, ja toki vakavan pohdiskelun paikan.

Kuva on Takaisin pintaan -dokumentin englanninkielisen version kansi

Suomalaisia luolasukelluskirjoja

Sukellus pimeyteen kertoo sukeltamisesta Budapestin alla. Vesi on lämmintä ja kirkasta ja sukeltaminen on tehty valokuvaamisen ehdoilla. Kirjassa on upeita kuvia.

Sukellus valoon kertoo thaimaalaisten tulvan luolaan eristämien lasten epätoivoisesta pelastusyrityksestä. Virtaus oli kova, vesi savista ja lapsilla ei mitään sukelluskokemusta. Iso-Britanniasta lähti joukko luolasukeltajia — ja myös suomalainen Mikko Paasi Maltalta — poikia pelastamaan. Kaikki saatiin elävinä ulos.