Peruttu: Luolaviikko Ruotsin Lummelundassa 22.6.-28.6.2020 on peruttu

Peruttu: Luolaviikko Ruotsin Lummelundassa 22.6.-28.6.2020 on peruttu

Ruotsin koronavirustilanteen takia Sveriges Speleologförbund on joutunut perumaan jokavuotisen luolaleirinsä Gotlannissa.

lummelunda luola

Juhannuksen jälkeisen viikon vietämme Ruotsin Gotlannissa tutkien Lummelundan luolaa ja sitä syöttävää Kanalen-aluetta, Bryetin luolaa ja kiinnostuksen mukaan myös Stenkumlan luolaa.

Pelkästään Lummelundan luolassa on kaksi kilometriä tutkittavaa ja luolasukeltajille toinen mokoma.

Retki on hyvin aloittelijaystävällinen ja monipuolinen ja hyvä valinta ensimmäiseksi ulkomaan luolaretkeksi. Myös kokeneille luolailijoille löytyy paljon mielenkiintoista tutkittavaa. Pysykää kuulolla!

Osallistumme siis jälleen, kahdeksatta kertaa, Sveriges Speleologförbundetin leirille Gotlannissa.

Monenlaista tekemistä

Lummelundan luola on aloittelijaystävällinen ja monipuolinen luola. Luolassa on hyvät mahdollisuudet helppoihin kevyisiin retkiin, perinteiseen luolaretkeilyyn, vesipeuhuun, luolan alkulähteiden etsimiseen, eeppisiin ryömintöihin, valokuvaukseen, kartoitukseen, maata läpäisevään radioon tutustumiseen, pelastusharjoituksiin, fossiilien tarkasteluun, tutkimusmatkailuun ja monenlaiseen muuhun toimintaan. Tutkittavaa riittää kilometreittäin ja sukeltajille vielä lisää. Viikko Lummelundassa on hyvä tapa aloittaa ulkomaan luolailu. Ennakkotaitoja ei tarvita. Lisäksi Gotlannissa on paljon muuta nähtävää. Luonto on upea ja Visby lähellä. Päivän retkistä sovitaan joka-aamuisessa aamupalaverissa ja illalla istutaan iltaa nuotiolla.

Majoitus, ruoka ja peseytyminen

Telttamajoitus rantaniityllä. Oma teltta ja makuupussi mukaan. Autoilevalle luolailijalle myös retkeilymajamajoitus lähistöllä on mahdollinen. Ruokaa voi tehdä retkikeittimellä. Lisäksi ei ole tavatonta, että leiristä lähtee porukkaa Visbyn ravintolatarjontaan tutustumaan ja ainakin yhtenä iltana käymme suomalaisella porukalla syömässä.

Torstaisin on perinteisesti ollut illanvietto ruokineen tai rantagrillailuineen. Alueella on myös kahvila, josta saa vähintään lihapullaleipiä. Juomavettä on saatavilla. Sisävessa. Torstaina ennen illanviettoa käymme saunomassa ja muina päivinä voi raikastua joko meressä tai luolaisammin uimalla ulos luolasta.

Ohjeellinen ohjelma ensimmäiselle vierailukerralle

MA Tutustumiskierros luolaan ja sen ympäristöön
TI Retki Fossila systemet:iin; Inre sjön
KE Toinen retki luolan sisäosiin
TO Kolmas retki luolan sisäosiin sekä iltajuhla
PE Kevyt luolavalokuvausretki tai tutustuminen alueen muihin luoliin
LA Tutustumista Gotlantiin – tai lisää luolailua
SU Kotimatka

Pieni osa luolaa. Kuten kartasta näkyy, luolassa on maanalaisia järviä.

Geologiaa

Lummelundan luola on muodostunut 500 miljoonaa vuotta vanhaan entiseen koralliriuttaan. Kun riutta siluurikaudella muodostui, oli Gotlanti aivan eri paikassa maapallolla. Retkeilemällä luolan sisäosiin ja katsomalla hetken ympärillesi huomaat lukemattomat kiehtovat fossiilit: korallit, sienieläimet, stromatoporoidit ja mitä näitä nyt on. Hienot tippukivet, reunapadot ja luolan uumenissa piileskelevät pienet kimaltelevat kalsiittikristallit tekevät retkestä unohtumattoman — maanalaista venematkaa unohtamatta! Fossiileista on olemassa kirjakin!

Webshop. Gotlands museum.

Tule mukaan, Lummelundassa on kivaa!

Lisätietoja: info@luolaseura.fi