Ogof Ffynnon Ddu – luolaseikkailua Etelä-Walesissa

Ogof Ffynnon Ddu – luolaseikkailua Etelä-Walesissa

Teksti ja kuvat: Taina Nyman

Dare OFD I aktiivisessa käytävässä, jossa virtaa vesi

Matka kohti syvyyksiä

Laskeudumme alas tikapuita, jotka johtavat ruostuneelle ovelle. Avaamme oven ja vastaan puhaltaa kylmä viima. On aika sytyttää otsalamppu, sillä sisällä odottaa pimeys. Vedämme oven kiinni perässämme ja suljemme viimeisenkin auringonsäteen ulos. Pohjalla istumme hetkeksi alas totuttaaksemme silmämme pimeyteen, minkä jälkeen matka jatkuu kohti syvyyksiä. Kun olemme edenneet jonkin aikaa tilavia, helppokulkuisia käytäviä pitkin, pulahdamme uimaan pieneen lammikkoon, joka tunnetaan nimellä Pluto’s Bath. Vesi on kylmää, mutta se vain viilentää mukavasti ulkona vallinneen helteen jälkeen. Meillä on kunnolliset varusteet, joten kylmyys ei vaivaa.

Pian alamme kuulla kohinaa, joka on lähtöisin luolan läpi virtaavasta joesta. Ennen virtaan astumista tarkistamme vedenkorkeuden, joka on tällä kertaa ennätysmatala. Koska sadettakaan ei ole luvattu, meidän ei tarvitsisi pelätä tulvaa virrassa kulkiessamme. Kahlaamme vedessä ylävirtaan, kunnes valitsemme haarautuvan käytävän, joka vie meidät kuivaan, lohkareikkoiseen kammioon. Sieltä lähtisi tie luolan toisiin osiin, mutta tällä kertaa emme mene sinne. Syömme eväitä ja palaamme takaisin virtaan. Virrasta kiipeämme köyden avulla kuivempiin osiin. Matkalla kohtaamme jännittäviä kuiluja, kauniita tippukivimuodostelmia ja ahdasta ryömintää. Virta kohisee allamme, kun kiinnitämme itsemme vaijeriin sen yläpuolella ja etenemme turvallisesti kuilua pitkin.

Käymme myös vilkaisemassa erästä sivuhaaraa, jonne pääseminen vaatii lassoamistaitoa. Köysi saadaan kuin saadaankin heitettyä stalagmiitin taakse, ja pääsemme kiipeämään sen avulla turvallisesti ylös liukasta seinämää. Yrittäminen on kannattanut, sillä kohtaamme kauniin, kristallinkirkkaan lammen sekä uskomattoman näköisen, valuvan kiven muodostaman pylvään. Täällä katsomme kelloa ja toteamme, että on aika suunnata ulos. Emme halua aiheuttaa turhaa huolta ylittämällä aikataulumme. Ulkona odottaa täysi auringopaiste, joka on sokaista silmämme luolan pimeyden jäljiltä. Koemme, että reissumme on onnistunut. Huomenna olisi uuden aika.  

OFD II: Selenite Tunnel

Ogof Ffynnon Ddu, tuttavallisemmin OFD

Keskellä Etelä-Walesin lammaslaitumia ja vuoristomaisemia syvällä maan alla kiemurtelevat luolat kutsuvat seikkailijaa. Näiden joukossa yksi hienoimmista on ehdottomasti Ogof Ffynnon Ddu, tuttavallisemmin OFD, joka takaa seikkailijalle lukuisia ikimuistoisia retkiä ja kokemuksia. Ei tarvitse kuin avata yläsisäänkäynnin luukku ja kävellä muutama metri pimeyteen totutellen, kun edessä jo aukeaa vaikuttavan kokoinen kammio, josta käytävät lähtevät eteenpäin kohti kukkulan uumenia. Alasisäänkäynnille johtavat puolestaan tikapuut, joiden päästä aukeaa luukku lähelle päävirtaa.

OFD:ssä luolaharrastaja kohtaa kaikkea mitä toivoa saattaa: hurjasti virtaavaa vettä, jyliseviä vesiputouksia, valtavia kammioita, jännittävää kiipeilyä, hurjia poikkareita sekä kauniita luolamuodostelmia. Luola ei todellakaan ole yhdellä reissulla nähty, vaan uusia mielenkiintoisia paikkoja löytyy vielä monenkin retken jälkeen. OFD tarjoaa jokaiselle jotakin: aloitteleva harrastaja voi helposti päästä näkemään ja kokemaan jännittäviä ja kauniita paikkoja, mutta haastetta löytyy myös paljon luolia kolunneille konkareillekin. Esimerkiksi useimpiin Pohjois-Englannin luoliin verrattuna OFD on helposti lähestyttävä, sillä köysiä ei monillakaan retkillä tarvita lainkaan. Vaihteluakin löytyy, sillä valittavana on kolme hyvin erilaista sisäänkäyntiä, ja läpimatka alasisäänkäynniltä yläsisäänkäynnille on yksi Britannian klassikoista.

Ogof Ffynnon Ddun nimi on kymrin kieltä ja tarkoittaa Mustan lähteen luolaa, joka viittaa maanalaisen virran synkän mustaan ulostuloon. Tämä maan alta putkahtava virta sai luolatutkijat 1940-luvulla etsimään pääsyä luolaan, sillä virta tukkii ulostulon eikä luolaan ole mahdollista päästä sitä kautta. Lopulta elokuussa 1946 Peter Harvey ja Ian Nixon vastaperustetusta South Wales Caving Clubista onnistuivat kaivamaan sisäänkäynnin luolaan, joka on nykyisin koko Ison-Britannian kolmanneksi pisin (62 km) ja kaikkein syvimmälle ulottuva (308 m) luolasysteemi.

OFD II Trident

OFD:hen on tehty Suomesta useita retkiä

Ogof Ffynnon Ddu sijaitsee Penwylltin kylässä, Brecon Beaconsin kansallispuiston alueella, Etelä-Walesissa. OFD:hen on tehty Suomesta useita retkiä, joiden aikana on majoituttu South Wales Caving Clubin (SWCC) omistamassa luolamökissä. Avaimet luolan sisäänkäynteihin saa SWCC:ltä, ja ainakin ensimmäisille retkille on hyvä kysyä seuralta mukaan opasta, joita on tähän asti löytynyt aina, kun tarvetta on ollut. Retkien tekeminen mökiltä OFD:hen on todella helppoa, sillä luola sijaitsee suoraan mökin alapuolella, ja kaikki sisäänkäynnit ovat lyhyiden kävelymatkojen päässä. Matka Suomesta Walesiin kulkee Lontoon kautta, josta käytännöllisintä on vuokrata auto. 

Virtuaalinen kierros OFD:n luolasta , ja SWCC:stä on erillinen juttu Luola I lehdessä.


Juttu on alunperin julkaistu Suomen luolaseuran jäsenlehdessä Luola I