Retkiohje

Tältä sivulta löydät lyhyet ohjeet luolaretkellä tarvittavista varusteista sekä toiminnasta luolassa. Luolaretkeä kannattaa kysellä seuramme Facebook-ryhmästä, sillä vain suuremmat retket ilmoitetaan etusivullamme. Kohteen valinnassa apuna toimivat seuramme Suomen luolat -lista, luolakirjallisuus sekä Retkipaikka.fi -sivusto, missä näet luolat kartalla.

Varusteet

Suomalaiseen luolaan tarvit:

• valonlähteen tai kaksi
  • retkikaverin tai jonkun odottamaan paluutasi
  • lämpimät vaatteet, jotka sietävät ryvettymistä (luolassa on viileää, likaista ja teräviä särmiä)

Lisäksi suositeltavia ovat:

• kypärä suojaamaan päätä kolhuilta ja naarmuilta
  • pehmikettä polviin (”polvisuojat”) tekemään konttaamisesta miellyttävämpää
  • kumisaappaat tai muut nilkkoja kevyesti suojaavat jalkineet

Lue lisää varusteista

Toiminta luolassa

1. Tutki luolaa porukalla.
    • Kännykkä ei toimi luolassa. Tämän vuoksi on aina syytä ottaa mukaan kaveri ja/tai jättää jollekulle sana siitä minne on menossa ja milloin aikoo palata.
    • Suomessakin voi sattua ja tapahtua
    • Jos retkellä on mukana kaveri, saa avun kutsuttua viiveettä.
    • Jos luolaretkellä olevaa ei sovittuun aikaan ala kuulumaan takaisin, tai ei tule soittoa, on mahdollista että jotain on käynyt.
  2. Luolassa ei ole kiire
    • Hosumalla ja kiirehtimällä kolhit itseäsi.
    • Keikkuvan kiven päälle astuva oppii, että vääntyneellä nilkalla luolassa liikkuminen on hidasta ja tuskaisaa, vaikka seinistä saakin tukea. Hitaammin kulkien olisit jo perillä.
    • Äkkinäisiä katseen nostoja ja pään kääntöjä kannattaa hetki harkita, ettei tule kolhuja. Suosittelemme kypärää.
  3. Pidä luola ehjänä
    • Nuotion pitäminen saattaa joissain luolissa rapauttaa kaunista silokalliota tai vaikuttaa arkeologisiin muistoihin.
    • Harvinaiset punamullalla maalatut kalliomaalaukset ovat muisto vuosituhansien takaa. Olisi kiva, että ne säilyisivät.
  4. Pidä luola siistinä
    • Karkkipaperien, tupakantumppien, tuikkujen ja muun roskan seassa möyriminen ei ole kivaa.
    • Luola on nätimpi ilman tägejä ja muita moderneja maalauksia.
    • Jos haluat merkata ja jakaa käyntisi, perusta geokätkö ja loggaa itsesi siihen.
  5. Suo luolan asukeille kotirauha
    • Lepakko, tai kuten vuonna 1745 sanottiin, nahcasiipi, pärjää talven yli horrostamalla luolissa. Jos sen uni häiriintyy ja aineenvaihdunta vilkastuu, voi se kuolla nälkään.
    • Lepakot ovat rauhoitettuja. Kevään tullen luolaan voi taas mennä.
    • Lepakot ovat kivoja, sillä ne syövät hurjasti hyttysiä.
Suomestakin löytyy suuria seikkailuja. Miri laskeutuu.