Torhola on Suomen suurin kulkukelpoinen luola

Torhola on Suomen suurin kulkukelpoinen luola

Torholan luola Suomen suurin kulkukelpoinen kalkkikiviluola, jossa on helppo vierailla. Suomen mittapuulla iso luola on helposti löydettävissä, sillä opastus on selkeä parkkipaikalta lähtien.

Luolan pysäköintipaikalta johtaa viitan opastama polku luolalle.

Tienviitta Torholan luolaan, Lohja. Kuvaaja: Elina Saarinen

Luolan edustalla on esittelykyltti, jonka luolakartta 1900-luvun alusta on kovin suuntaa antava. Mutta luolassa pärjää mainiosti myös ilman karttaa, sillä Torhola on vain n. 107m pitkä vaikkakin tilava luola.

Luolaseuran kartoituskurssilaisia lähellä luolan suuaukkoa Torholassa. Suomi

Luolan varsinainen suuaukko on suuri ja näkyvä. Eteisestä voi helposti laskeutua niin kutsuttuun Saliin, joka on suuaukkoa alempana. Kiipeily on helppo eikä vaadi erityistä taitoa.

Torholan luolan Sali on varsin tunnelmallinen. Kuvaaja: Taina Nyman

Tunnelmallisen salin perällä on toinen kammio, jota aiemmin kutsuttiin kellariksi. Luolasta löytyy myös syvemmälle menevä osa, jota kutsutaan nykyään uudeksi kellariksi.

Torholan luolasta löytyy myös erittäin ahdas Madonreikä, jossa pääsee ahtaanpaikanryöminnän tunnelmaan. Tämä on hyvä paikka koeponnistaa oma ahtaanpaikankammonsa. Pidemmällä luolassa on myös pidempi käytävä, jossa voi testat kuinkapaljon matka vaikuttaa ahtaassa oloon…

Innokkaalle luolailijalle Torhola tarjoaa jänniä yllätyksiä kolmessa kerroksessa ja kovasti pohdittavaa luolan syntyhistoriassa. Kai huomasit koluta kaikki luolan 90 metriä käytäviä? Huomaa myös viereinen luola sekä joenuoma. Kalkkipitoisen maaperän takia alue on myös kasvitieteellisesti kiinnostava.

KARTTALINKKI


lat=60,251794782 lon=23,857363213 (ETRS89 ~WGS84)
N 6683601 E 326085 (ETRS-TM35FIN)
Kejonen U39


Torholasta löytyy pari geokätköä:


GEOKÄTKÖ GCF00C

GEOKÄTKÖ GC3P68Z